Autokoulun kolmas vaihe oli syventävä vaihe. Siihen kuului liukkaan kelin ajo ja teoria tunti. 

Liukkaan kelin rata oli toisella paikkakunnalla. Sinne oli matkaa noin 30 kilometriä. Sinne mentiin omilla autoilla. Hain mummun auton lainaan ja menin sillä. Keli oli inhottava. Satoi räntää ja oli liukasta. Siinä olikin jo sitä liukkaan kelin ajo opetusta jo ennen sitä rataa. Minua jännitti ajaa sinne. En ollut ihan varma että muistanko missä se rata tarkalleen oli. autokoulusta ei neuvottu sen enempää. Löysin perille. ajoin samaan paikkaan, missä muitakin oli autoilla odottamassa. 

Siellä oli se opettaja, joka opetti ensimmäisessa vaiheessa teoriaa. Se inhottava Olli. Olimme kaikki ajaneet väärään paikaan. Olli kävi kaikille eellä olevilla autoilla sanomassa minne pitää ajaa. Hän jätti minut välistä,mutta sanoi kaikille takana oleville. Se naureskeli siinä kun se käveli auton ohitse. Mutta minä seurasin muita. Huomasin kuinka Olli ei pitänyt minusta. Se näytti sen selvästi. Eihän opettaja saisi näyttää jos ei pidä jostakin oppilaasta, mutta tämä näytti sen selvästi. En antanut sen asian siinä vaiheessa vaivata päätäni,  vaan ajattelin että kun olen tämän ajanut ja ollut teoria tunnilla niin pääsen pois koko autokoulusta. 

Ajoimme liukkaan radan päähän kahteen eri jonoon. Meille jaettiin radio puhelimet, mistä opettajat kertoivat mitä tehdä. Ensin oli vain että ajetiin rata läpi ilman mitään jarrutuksia tai väistöjä. Sen jälkeen tuli väistöt ja jarrutuksen. En pitänyt oikein niistä.  Kun en oikein osannut, eikä opettajat anteneet palautetta siitä. Palautetta ja neuvoja olisin toivonut. Joillekkin he antoivat, mutta eivät minulle. 

Teoria tunti alkoi. Kävimme läpi sitä kuinka vaaratilanteessa toimitaan ja avun hälyttämisestä. Sitten käytiin taas läpi kuinka paljon kukakin on ajanut autolla. Muut olivat ajaneet pitkiä matkoja, mutta minä en. Mutta se ei niin haitannut.  Käytiin myös läpi miten tulla autosta pois joka on mennyt katolleen. Tuo kesti puoli päivää. Se oli nopeasti ohi. Nyt sain sitten pysyvän kortin, joka pitää uusia tosin viidentoista vuoden päästä. 

Ajoin takaisin kotiin päin. Oli kalama lumipyry ja liukasta. Ajoin pitkässä letkassa kuuttakymppiä. En uskaltanut mennä lujempaa, mutta ei oikeastaan kovin muukaan mennyt. jotkut tosin ohittelivat, mutta itse ajelin sitä vaihtia mitä uskalsin. 

Palautin auton mummulle ja menin kotiin. Olin onnellinen kun autokoulu oli viimen ohi.

Autokoulusta ei jäänyt mitenkään mukavat kokemukset. Opettajat olivat tympeitä. He kohtelivat poikia erilailla kuin naisia. Olin kuullut sitä samaa myös yhdeltä kaveriltani. En suosittelisi sitä autokoulua kenellekkään jos joku kysyisi, että tykkäsinkö siitä. Joillakin voivat olla hyvät kokemukset, mutta itselläni ei ole. Opettajat eivät olleet mukavia, minusta puhuttiin pahaa ja minulle naureskeltiin ( ensimmäisessä vaiheessa ainakin niin että itse kuulin sen) Ajo opettaja vaihteli tiuhaan ( Olisi ollut hyvä jos sama opettaja olisi ajanut koko ajan, mutta sitä ei saanut itse kovinkaan paljoa vaikuttaa) Mutta se on nyt suoritettu.